High Museum of Art  ——  Studijní a vědecká knihovna - HK  ——  Zastřešení kostela St.Pius  ——  Museum aan de Strom  ——  Interiér outdoorového obchodu  
Expozice Slavia  ——  Sportovně relaxační centrum  ——  Technorama  ——  Muzeum skla a bižuterie  ——  Rodinná usedlost Fojtka  
Dům u třetí jamky  ——  Letenské sady  ——  Horní Počernice II  ——  Náplavní 2/1772  ——  Infosystém Letenských sadů  
Rodinný dům Semčice  ——  Rodinný dům Nebušice  ——  Interiér Barrandov  ——  Penzion Borová Lada  ——  Půdní vestavba Terronská  
Gymnázium Arabská   ——  Rodinný dům Říčany  ——  Rekonstrukce řadového domu Ořechovka  ——  CoolHouse  ——  Podzemní domy Horní Počernice  
Revitalizace Staroměstského náměstí Mladá Boleslav  ——  Interiér bytu, Vyšehrad  ——  Rodinný dvojdům Hanspaulka  ——  Rodinný dům Hanspaulka  
Rodinný dům Nebušice II  

Půdní vestavba Terronská

Motto: „Všednost soudobých standardních konstrukcí je umocňována oslabeným vnímáním materiálnosti. Přírodní materiály – kámen, cihla, dřevo – nám umožnují proniknout pod povrch a ujistit se o jejich podstatě.“ (Pallasmaa, 2005)

Architektonický návrh interiéru malé půdní vestavby se snaží nejen splnit funkční požadavky investora a zároveň autora, ale kombinací materiálů, barev a tvarů docílit prostorového zážitku, který můžeme vnímat všemi svými smysly.

Půdní vestavba se nachází v rohovém činžovním domě z třicátých let minulého století, v pražské čtvrti Bubeneč. Základní dispoziční koncept reaguje na konfiguraci okolní městské krajiny: „společenská“ část využívá výhled na Stromovku, zoologickou zahradu a Tróju, „klidová“ část je umístěna před vzrostlou lípou. Strom zabraňuje pohledům z protilehlé budovy a v letním období přispívá k ochlazování interiéru.

Koncept vychází ze dvou protichůdných požadavků – snahy o co nejefektivnější využití omezené podlahové plochy a zároveň o vytvoření velkorysého a čitelného prostoru. Půdní byt je proto řešen jako mezonetový – obývací pokoj s kuchyní je dvoupodlažní a nabízí průhled až do střešní konstrukce. Klidová část dispozice (ložnice, koupelna a toaleta) je zastropená a nad ní se nachází otevřená galerie s pracovnou, která v případě potřeby slouží jako pokoj pro hosty. Cesta na galerii vede po schodišti a ocelové lávce, která tvoří komorní „promenade architecturale“, umožňuje vnímat převýšený prostor obývacího pokoje i prostor galerie z různých perspektiv.

Cílem návrhu bylo vytvořit čistý interiér bez přemíry dekorací. Každý centimetr místa je využit pro úložné prostory. Materiálové řešení interiéru vytváří dialog mezi drsným povrchem původních komínových stěn z pálených cihel a čistými konturami sádrokartonových konstrukcí. Hmota sociálního zázemí je jasně odlišena šedou stěrkou, která svým nedokonalým povrchem vybízí k doteku.


projekt:2006-2008
realizace:2008-2012
autor:Dalibor Hlaváček
spolupráce:Lukáš Vrba
fotografie:Dalibor Hlaváček
vizualizace:Dalibor Hlaváček
stavba
stavba
stavba 05
Terronská_2008-08-19
Schodiště na galerii s integrovanou kuchyňskou linkou (foto: Filip Šlapal)
Obytný prostor s pohledem do střešní konstrukce (foto: Filip Šlapal)
Obývací prostor s trojicí střešních oken (foto: Filip Šlapal)
Průhled z galerie do obytného prostoru s kuchyní (foto: Filip Šlapal)
Přístup na galerii s pracovnou přes ocelovou lávku (foto: Filip Šlapal)
Vstupní prostor (foto: Filip Šlapal)
Ložnice s přiznanou nosnou konstrukcí galerie (foto: Filip Šlapal)
Koupelna s průhledem do vzrostlé lípy (foto: Filip Šlapal)
Úložné prostory v koupelně (foto: Filip Šlapal)
Toaleta s úložnými prostory a poličkou na záchodovou četbu (foto: Filip Šlapal)
stavba
stavba