High Museum of Art  ——  Studijní a vědecká knihovna - HK  ——  Zastřešení kostela St.Pius  ——  Museum aan de Strom  ——  Interiér outdoorového obchodu  
Expozice Slavia  ——  Sportovně relaxační centrum  ——  Technorama  ——  Muzeum skla a bižuterie  ——  Rodinná usedlost Fojtka  
Dům u třetí jamky  ——  Letenské sady  ——  Horní Počernice II  ——  Náplavní 2/1772  ——  Infosystém Letenských sadů  
Rodinný dům Semčice  ——  Rodinný dům Nebušice  ——  Interiér Barrandov  ——  Penzion Borová Lada  ——  Půdní vestavba Terronská  
Gymnázium Arabská   ——  Rodinný dům Říčany  ——  Rekonstrukce řadového domu Ořechovka  ——  CoolHouse  ——  Podzemní domy Horní Počernice  
Revitalizace Staroměstského náměstí Mladá Boleslav  ——  Interiér bytu, Vyšehrad  ——  Rodinný dvojdům Hanspaulka  ——  Rodinný dům Hanspaulka  
Rodinný dům Nebušice II  

Rodinný dům Říčany

Koncept rodinného domu sami pro sebe nazýváme obývákem uprostřed zahrady. Dům zahradu rozděluje na jižně orientovanou společenskou část a severně orientovanou klidovou část se vzrostlým ořešákem.

Výškové řešení domu vychází z konfigurace terénu. Dům se skládá ze dvou hmot, které kopírují terén a jsou vůči sobě o půl patra posunuté. Ze vstupní části je možné sejít o půl patra dolů do „společenské části“ nebo vyjít o půl patra nahoru do „intimní části“. Toto řešení minimalizuje vertikální pohyb na nejnižší možnou míru. Část pro návštěvy, u které se předpokládá nejmenší provoz, je umístěna v nejvyšší části. Dispoziční řešení je vedeno snahou vytvořit velkorysé vnitřní prostory a zároveň umožnit jistou variabilitu prostor, které nejsou dennodenně využívány.

Pracovna se nachází v přízemí a od obytného prostoru je oddělena posuvnými příčkami – toto řešení umožňuje být pánovi domu součástí společenského dění nebo také ne, podle potřeby. Před pracovnou je velkorysá terasa, která je odcloněná od hlavní zahrady a kde je klid na rozjímání nebo na jednání s klienty a výhled na ořešák. Hlavní obytný prostor je orientován na jih na okrasné jezírko, které je příjemné na pohled a zároveň ochlazuje vnitřní prostory v letních měsících. Kuchyň s jídelnou má těsnou vazbu na venkovní krytý prostor, který umožní sedět venku i za nepříznivého počasí. Součástí tohoto prostoru je zeď, která cloní obyvatele domu od nehezkých výhledů na sousední pozemek a je v ní integrovaná letní kuchyň a sklad dříví. Součástí je venkovní whirlpool. Na kuchyň navazuje prostor domácích prací / spíže, které mají přímou vazbu na zahradu.

Dům má přiznivý poměr A/V, využívá pasivní solární energii i aktivní prvky (fotovoltaika, solární kolektory) a je navržen jako nízkoenergetický.

projekt:2010
autor:Dalibor Hlaváček, Ludvík Holub
spolupráce:Barbora Viltová
vizualizace:Jan Cyrany
model:Barbora Viltová
pohled ze zahrady (foto: Martin Čeněk)
garáž z fitness (foto: Martin Čeněk)
pohled od pergoly (foto: Martin Čeněk)
pohled od ulice (foto: Martin Čeněk)
interiér (foto: Martin Čeněk)
vstupní prostor (foto: Martin Čeněk)
prostor schodiště (foto: Martin Čeněk)
koupelna rodičů (foto: Martin Čeněk)
pohled ze zahrady (foto: Martin Čeněk)
pohled ze zahrady (foto: Martin Čeněk)